M&M

Noorwegen

In het najaar van 2009 spelen we met het idee, om een reis te maken naar Noorwegen.
Deze plannen krijgen vorm, zeker door onze vrienden Lea en Wim. Die ons voorstellen
om samen met hen de reis te maken. Zij hebben Noorwegen al meerdere malen bezocht. Lea neemt het uitstippelen van de reis voor haar rekening. Waarvoor wij haar zeer dankbaar zijn.

Noorwegen staat voor vrijheid, dus we gaan enkel op camping als het echt nodig is.
Meestal staan we vrij, meestal zijn de plaatsen op voorhand bepaald. Maar het gebeurt dat we gewoon overnachten, daar waar we toevallig zijn en een goede plaats vinden.

Voorbereidingen
We besluiten te reizen via Duitsland en Denemarken om vervolgens in Hirthals
de boot te nemen naar Kristiansand te Noorwegen.

Reservatie van de boot
De overtocht boeken we al in januari 2010.
We reizen met Fjortline en kunnen inschepen op 12 juli 2010, de terugreis zal plaatshebben op 28 juli 2010. Wim regelt de overtocht verder en de prijs die we hiervoor betalen bedraagt
€ 250. Dit is een koopje.  

Vertrek

9/7/2010
We verlaten onze thuisbasis op vrijdag 9 juli in de late namiddag om te gaan overnachten bij onze vrienden. Zo kunnen we de volgende morgen 10 juli samen vroeg vertrekken.

10/7/2010

Na een licht ontbijt is het zover. We kunnen starten. We rijden via Aken richting Dortmund en vervolgens Hamburg verder naar Denemarken. We bollen de ganse dag door, mits de nodige rust tijden te respecteren. km stand 845 we overnachten op een boerderij. Bij kennissen van Lea en Wim. Omdat we goed gevorderd zijn kunnen we een dagje in Denemarken blijven. We zullen hier ook de volgende nacht terug komen slapen.

11/7/2010

Vandaag brengen we een bezoek aan het strand van RØMØ. Dit is echt een verbazing, ongelooflijk. We rijden met de motorhome gewoon op het strand. Blijkbaar zijn we hier niet
alleen. Er staan nog veel auto’s en motorhomes. Overnachten mag je hier niet. We bezoeken het stadje om vervolgens terug te keren naar de boerderij.

12/7/2010

Na het ontbijt en de kattewas, rijden we naar Hirthals. Afstand bedraagt ongeveer 300km. We schepen pas in om 16u45u dus alles rustig want er is tijd genoeg. In Hirthals aangekomen kunnen we rustig aan tafel voor een laat middagmaal. Klaar gemaakt door onze charmante dames. Omstreeks 14u30 checken we in, nu is het wachten geblazen op onze boot. Voor ons de eerste keer. Ik moet toegeven een beetje zenuwachtig. Onze boot arriveert goed op tijd, het inschepen gaat vlot en duurt ongeveer 30 min. Ik voel me nu een Sardine in een doosje. De zee is rustig en na ongeveer 2 uur varen bereiken we de Kust van Noorwegen. Ook het uitschepen gaat vrij vlot. We zetten onze voeten op Noorse bodem. Nergens controle wat me een beetje verbaast. We rijden nu verder, weg 9 naar Evje. Hier brengen we de eerste nacht door op camping.

Camping Evje- Kiliefjorden Postboks 516 4735 EVJE 

Camping en appartementen in een gezellige omgeving. Evje-Kilefjorden, een driesterrencamping, is de eerste camping in het Setesdal, 45 km ten noorden van Kristiansand, langs rijksweg 9. De camping ligt midden in de natuur, op slechts 15 minuten van de golfbaan en er zijn tevens goede vismogelijkheden. We hebben een nieuw gebouw met sanitaire voorzieningen, hutten, waarvan sommige met douche en toilet, goede staanplaatsen voor campers, caravans en tenten. Stroomvoorziening bij de staanplaatsen is aanwezig en onze grote kiosk heeft iedere dag vers brood. 

Postboks 516 4735 EVJE 

Tel: (+47) 37 93 32 85
Web: http://www.evje-kilefjorden.no/
Booking: http://www.evje-kilefjorden.no 

13/7/2010

we volgen de N9 en stoppen voor een volgende overnachting op een parking langs de weg afstand ongeveer 400km.

Het is een goede plaats er zijn toiletten en je kan er verswater nemen.

Ook zijn er picknick tafels voorzien. Je kan er ook zwemmen.

14/7/2010

We rijden verder op de N9 richting Haukeli. We overnachten vrij in een oude steengroeve. We hebben hier een prachtig uitzicht. Er zijn stromende riviertjes en enkele meren. Je kan hier ook een grote wandelingen maken. Het is genieten. De natuur is hier prachtig en rustig. s’avonds wel veel wind en het begint te regenen.

15/7/2010

 Heel de nacht geregend en veel wind. We gaan weer verder.Het blijft de ganse voormiddag regen . We gaan nu richting Vinje

En overnachten op Camping: Mjonøy N-3890 Amot-Ytre Vinje

Alles is hier aanwezig en een zeer net sanitair blok.Gelegen in een prachtig bos langs de rivier Klevastøy. Dicht bij de Snelweg E 134 tussen Oslo en Haugesund. Er wordt hier vers brood gebakken en heerlijke koeken. Ook bewegwijzerde wandelwegen brengen je langs mooie plaatsen. Waar we dan ook graag gebruik van maken. 

Kijk even op de site: http://www.mjonoy.no/ 

16/7/2010

 De volgende morgen rijden we verder op de E 134 en nemen de afslag N40.We zoeken een slaapplaats op het grondgebied van Geilo. Achter de info stand vinden we die ook. Je kan er vers water nemen en ook douche. Recht over deze plaats kan je, gaan kajaken en raften, met de plaatselijke club. 

17/7/2010

 Na een rustige nacht schijnt het zonnetje lekker binnen. Na het ontbijt rijden we verder langs de N40 en nemen de afslag  naar Tagernes N7 en vervolgens naar de N51. We vinden onze plaats om te overnachten langs deze weg.Bergen beklimmen en een zeer mooi panorama. Op de bergtoppen ligt nog sneeuw. s’nachts regent het een beetje.  

18/7/2010

 De dag ontwaakt in volle zonneschijn, dit wordt een warme dag. we gaan weer op weg N51 naar N257 richting Soja en vervolgens de E6 naar Oslo. Daarna verder Frieswegen. we rijden door berg en dal. het is soms smal en steil omhoog.Om te stranden via de N3 in Koppang. We gaan hier op camping. Deze camping wordt uitgebaat door een Nederlander.

Camping koppang                         

N 61° 34.323', E 11° 1.049'

2480 Koppang

Noorwegen

Web:  http://www.koppangcamping.no/

E-mail: info@koppangcamping.no

Tel. +47 6246 0234                                                                                                               

Koppang Camping ligt in de uitgestrektheid van Hedmark, Noorwegen’s grootste provincie, in het zuid-oosten van het land. U vindt de camping aan weg 30, een zijweg van rijksweg 3 welke vanaf Hamar via Elverum en Rena naar noord Noorwegen loopt. De 30 loopt via Koppang centrum in noordelijke richting naar Tynset en Røros en slaat letterlijk een brug over Noorwegen’s langste rivier de Glomma. Door de zuid-oostelijke ligging is het weer in de omgeving behoorlijk stabiel. De zomers zijn vaak erg mooi en zonnig terwijl de winters worden gekenmerkt door een flink pak sneeuw en lage temperaturen. Door de lage gemiddelde luchtvochtigheid is het een prettige omgeving om te verblijven. De nationale parken Rondane, Femundsmarka, Gutulia en Forollhogna liggen in de omgeving en zijn zeker het bezoeken waard 

De camping ligt direct aan de Glomma, hetgeen uiteraard voor diverse recreatieve mogelijkheden zorgt. Kanoën, vissen en zwemmen zijn daarbij natuurlijk favoriet. Het gezellige dorpje Koppang ligt op 1,5 kilometer van de camping en is zowel te voet, per fiets en auto goed bereikbaar. Koppang heeft een ruim gesorteerd winkelaanbod en faciliteiten.  

19/7/2010

 Vandaag gaan we kajaken. We hebben gisteren reeds gereserveerd. Het weer is goed, de kids een beetje zenuwachtig. De tocht verloopt goed en is totaal ongevaarlijk. Dus zeker een aanrader ook met kleine kinderen. We zijn vroeg vertrokken 10u zodat we kort na de middag 13u al aan de aankomst zijn. De namiddag vertroeven we in het dorpje om te winkelen. 

20/7/2010

 We  rijden  verder richting Zweden.  Jammer het is een saaie en lange rit. Bomen, bomen en nog eens bomen. Het begint ook weer te regenen. Toch even stoppen in een stadje in Zweden, even de benen strekken. Daarna besluiten we de volgend afrit terug richting Noorwegen te rijden. Onderweg even stoppen omdat een kudde everzwijnen de weg verspert. Riksgräns Norge hier vinden we onze volgende slaaplaats. Enkel een toilet verder geen voorzieningen. Wel een mooi meer om te zwemmen. Jammer het is te koud. 

21/7/2010

 Het gaat verder via weg 25 terug naar de E6 richting Lillehammer Weg 4 en daarna 33 naar Dokka. Bezoek aan het stadje. Om daarna een slaapplaats te zoeken in de buurt van Vestsida.

 

 

De natuur is hier prachtig er zijn watervallen waar je in kan glijden als een glijbaan. Tof. Onderweg zijn onze motorhomes erg bevuilt door werkzaamheden. Een poets beurt is echt nodig. Het gebeurt enkel met water uit de rivier. Ook zijn rots tekeningen uit de oudheid terug te vinden. Verder geen voorzieningen hier. 

22/7/2010

 Niet zo goed geslapen s’nachts zijn de watervallen rumoerig. Terug verder via de E 16 richting Oslo naar 35, daarna E 134 Kongsberg tot in Natvedt Overnachten op de plaatselijke camping. Bezoek aan het dorp en zwemmen in het plaatselijke meer. Het is een zonnige dag.Deze camping is een aanrader voor kinderen.

 Natvedt Camping

Øst Modumveien, 3370 Vikersund 32 78 73 55

 http://www.nafcamp.com/en/campingplasser/1521-Natvedt-Camping 

23/7/2010

 Onze cirkel is kompleet. Er is tijd genoeg maar we nemen dezelfde weg terug zoals we gekomen zijn. Vervolgens overnachten we terug in de grindgroeve in de buurt van  Haukeli. Weer staat er hier veel wind het is fris maar droog. 

24/7/2010

We  blijven ter plaatsen. Wandeling naar de sneeuw staat op het progamma. Het is echter een lange en vermoeiende wandelling. We besluiten die avond na het avondmaal eens vroeg onder de wol te kruipen. 

25/7/2010

 Vandaag nemen we de weg terug en gaan weer de N9 op. Onderweg zien we toevallig een camperplaats Bubilpark. Alle voorzieningen zijn aanwezig. Ook ligt er een bootje dat gratis mag gebruikt worden. Er zijn watervalen en het is er rustig verblijven. Dolle pret voor de kids. ’s avonds maken we een gezellig kampvuur.

 

 

 

 

 

 Sanden Såre Bubilpark/ Lunden Camping
Tor D Lunden
NO-4747 VALLE
Noorwegen

http://setesdal.com/?m=produkt&m_action=vis_prod&id=95&parent=11 

26/7/2010

 De volgende morgen rijden we verder naar een vorige stopplaats. hier een beetje genieten van de natuur. Het is rustig en we spelen enkele spelletjes. 

27/7/2010

 Vandaag brengen we een bezoekje aan Evje, wat winkelen en rond kuieren.

 

 

 

 

 

 Onze laatste nacht en dag brengen we door op camperplaats Mineral Park. Paradis, 4737 Hornnes, Norway    |   Tel.: (+47) 37 93 13 10    |    post@mineralparken.no 

 

 

 

 

 

 

28/7/2010

 Vandaag gaat het richting boot, Om 11u 30 komen we aan in de haven en 13 wordt er ingescheept. Het gaat vlot en na 20 minuten varen we af. De zee is rustig en om 15u45 zetten we trug voet aan wal in Dennemarken.

Nu wordt het bollen om thuis te zijn. Onderweg nemen we enkele rust pauzes. Uit eindelijk brengen we de nacht door op een parking langs de autoweg in Bremen Duitsland. 

29/7/2010

 Het was een korte nacht, te veel lawaai van vrachtwagens. Dus ik besluit te vertrekken omstreeks 5u30. Om 9u stoppen we voor een ligt ontbijd. Daarna verder naar huis, waar we aankomen omstreeks 11u 30. 

Besluit

Noorwegen Het is een zeer mooi land , prachtige natuur. Wij zoeken voornamelijk het rustige deel van het land op.

De wegen zijn er smal maar goed berijdbaar. Toch opletten voor dieren die vrij rondlopen. Ook het kruisen van vrachtwagens eist eenige voorzichtigheid.             Afstand, we reden met de heen en terugreis inbegrepen ongeveer 5500km. De max snelheid bedraagt meestal 80km/u. Zelfs op autosnelwegen. De wegen zijn ook vaak bochtig en steil. Tol hebben we nergens moeten talen. 

Temperatuur: Tijdens onze reis schomelde de temperatuur tussen de 20 en 30 graden,wat zeer warm is voor Noorwegen. Slechts 3 dagen regen gehad. Wel kan het er s'avonds plots afkoelen. Ook de wind moet je niet onderschatten.

Prijs en kosten. Noorwegen is vrij duur, maar door het vele vrij overnachten zeker betaalbaar. De campings die wij bezochten kosten ongeveer 30€. Maar stel je er niet veel bij voor. Het sanitair is eerder sober maat net. Om te douche moet je exstra  betalen. Toch wifi is er voorradig. De plaatsen zijn er niet afgebakend, je staat er kris kras door elkaar. Meestal was er electriciteit en je kon er ook tv Vlaanderen ontvangen. Tanken is er geen probleem, tankstations genoeg. Ook supermarkten geen probleem. Alcoholische dranken zijn er ongelooflijk duur. Er geld ook een 0 tolerantie wat alcohol betreft.

Zeker een aanrader.